top of page
  • Εικόνα συγγραφέαEfi Kalogirou

Πώς να χρησιμοποιήσεις το Ινσταγκραμ επαγγελματικά

Το Instagram, με περισσότερους από 2 δισ. χρήστες, είναι ένα εξαιρετικό κανάλι μάρκετινγκ. Είναι όμως κι αυτό μαγαζί. Κι εμείς είμαστε όλοι πελάτες του.

Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει έναν οδηγό για το πώς να χρησιμοποιήσεις το Instagram επαγγελματικά για καλύτερα αποτελέσματα.

Αν έχεις ήδη λογαριασμό στο Instagram ή αν ξεκινάς τώρα, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να δείχνει άρτιο κι εξειδικευμένο το προφίλ σου.

  1. Φωτογραφία προφίλ: Χρησιμοποίησε το λογότυπο της επιχείρησής σου, ώστε οι χρήστες να μπορούν να την αναγνωρίσουν εύκολα. Σε πολλές περιπτώσεις το λογότυπο δεν βοηθάει, ειδικά αν η επιχείρηση σου είσαι εσύ! Βάλε λοιπόν μια ωραία φωτογραφία από σένα!

  2. Όνομα: Δώσε το όνομα της επιχείρησής σου. Προσοχή, κράτησε πανομοιότυπο όνομα σε όλους τους λογαριασμούς που έχεις στα social media.

  3. Όνομα χρήστη: Εδώ καλό είναι να βάλεις μια λέξη κλειδί! Το όνομα της επιχείρησης σου δεν σημαίνει μπορεί αμέσως να καταλάβει κάποιος τι πουλάς και τι προσφέρεις. Το σημείο αυτό είναι ανιχνεύσιμο στην μπάρα αναζήτησης, οπότε σκέψου με λέξεις που θα σε ψάξει κάποιος. Κάποιος που δεν σε ξέρει!

  4. Με ποιον μιλάω παρακαλώ; Βάλε το όνομα σου. Σκέψου να θέλει κάποιος να ρωτήσει κάτι. Γιατί να τον δυσκολέψεις! Μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγονται και δεν είναι κακό να ξέρεις με ποιον μιλάς. Ειδικά αν έχεις μικρή επιχείρηση

  5. Ιστοσελίδα ή Beacons (εργαλείο link in bio για να συνδέσετε πολλές σελίδες): Αυτή είναι η μόνη διεύθυνση URL με τη δυνατότητα κλικ στο λογαριασμό σου στο Instagram.

  6. Bio: Το βιογραφικό σου, δηλαδή, στο Instagram. Είναι το σημείο που τραβάς την προσοχή άλλων χρηστών. Μπορείς να περιγράψεις με λίγα λόγια, τι κάνει η επιχείρησή σου, να διαφημίσεις τα προϊόντα/τις υπηρεσίες σου, την ιστοσελίδα σου ή να βάλεις το σλόγκαν της επωνυμίας σου εδώ (ή και όλα τα παραπάνω). Κράτα το απλό, περιεκτικό και συγκεκριμένο, χωρίς πολλά emojis και ιδιαίτερες γραμματοσειρές.

  7. Σελίδα: Σύνδεσε τον λογαριασμό σου σου στο Instagram με την σελίδα σου στο Facebook.

  8. Κατηγορία: Επίλεξε την κατηγορία που περιγράφει καλύτερα τον κλάδο της επιχείρησής σου.

  9. Στοιχεία επικοινωνίας: Σύνδεσε όλους τους καλύτερους τρόπους επικοινωνίας των πελατών μαζί σου, όπως email, τηλέφωνο ή φυσική διεύθυνση. Προσοχή με τις διευθύνσεις, τσέκαρε αν δείχνει την σωστή. Βοηθάς τον πελάτη να σε βρει!

  10. Κουμπιά δράσης: Πρόσθεσε ένα κουμπί παρότρυνσης για δράση (CTA) απευθείας στο προφίλ σου στο Instagram, όπως "Παραγγελία φαγητού", "Κράτηση τώρα", "Κράτηση" ή "Λήψη προσφοράς".

  11. Highlights ιστοριών: Πρόσθεσε τις καλύτερες στιγμές των ιστοριών που ανεβάζεις στην πλατφόρμα και κατηγοριοποίησέ τις με βάση τους τύπους ιστοριών που δημιουργείς συνήθως για την επωνυμία σου.


Δημιούργησε μια δυνατή στρατηγική μάρκετινγκ. Το Instagram είναι μια οπτική πλατφόρμα, οπότε η ποιότητα των κειμένων, των εικόνων ή των γραφικών που χρησιμοποιείς μετράει.

  1. Καθόρισε το κοινό-στόχο σου. Ανάτρεξε στην υπάρχουσα προσωπικότητα των πελατών σου και βρες προφίλ, που ευθυγραμμίζονται με αυτήν την περσόνα. Ακολούθησε τους και ανάλυσε το περιεχόμενο που μοιράζονται, τις επωνυμίες που ακολουθούν και με τι αλληλεπιδρούν.

  2. Θέσε στόχους. Θέλεις πωλήσεις, επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σου, followers, συνεργασίες με Influencers; Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν, αρκεί να προσαρμόσεις τη στρατηγική σου στο Instagram για το καθένα.

  3. Μείνε ενημερωμέν@ για τις νέες δυνατότητες και τα νέα εργαλεία που κυκλοφορεί Instagram.

  4. Δημιούργησε ελκυστικές λεζάντες. Η κειμενογράφηση είναι δυνατό χαρτί για την προώθηση και την πώληση. Υπάρχει μια τέχνη στη σύνταξη μιας καλής λεζάντας στο Instagram που κάνει το κοινό σου να ασχοληθεί με το περιεχόμενό σου, να σε ακολουθήσει και να πραγματοποιήσει μια αγορά. Μερικές δοκιμασμένες και καλές συμβουλές είναι: να το κρατήσεις σύντομο και σε απλή γλώσσα, να κάνεις ερωτήσεις, να πεις μια ιστορία, να δώσεις μια μοναδική ευκαιρία, να χρησιμοποιείς σχετικά emoji.

  5. Χρησιμοποίησε hashtags. Έτσι βοηθάς τους χρήστες να βρουν το περιεχόμενό σου. Ακόμα λειτουργούν και βοηθούν..γιατί να μην τα χρησιμοποιήσεις λοιπόν!

  6. Χρησιμοποίησε διαφορετικούς τύπους περιεχομένου. Δεν θες να γίνει το προφίλ σου βαρετό. Μοιράσου ιστορίες, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο, καρουζέλ, οδηγούς, ζωντανές εκπομπές βίντεο και άλλα. Δοκίμασε τι σου ταιριάζει.

  7. Δημιούργησε ένα μοτίβο στις δημοσιεύσεις σου. Όρισε τα χρώματα, τις γραμματοσειρές και το συνολικό οπτικό θέμα που εκφράζει την επωνυμία σου. Αυτό το άρθρο θα στο εξηγήσει καλύτερα.

  8. Αύξησε τους followers στο Instagram με αλληλεπίδραση. Άφησε likes και ουσιαστικά σχόλια σε άλλους λογαριασμούς, συνεργάτες, ανταγωνιστές, πελάτες, δυνητικούς πελάτες και σχετικά hashtags. Αν και ο αριθμός των followers είναι μια μετρική ματαιοδοξία. Ο αριθμός των followers δεν έχει σημασία για την τελική σου αξία. H επισκεψιμότητα που δημιουργείς όμως μέσα από την αλληλεπίδραση θα σε βοηθήσει να τραβήξεις ένα ευρύτερο κοινό στην πλατφόρμα. Το θέμα είναι όταν θα σε βρουν, τι θα δουν στο προφίλ σου?!

  9. Δημοσίευσε με συνέπεια! 3 φορές την εβδομάδα είναι μια καλή συνταγή για τον δρόμο προς την επιτυχία.

  10. Παρακολούθησε τα στατιστικά σου. Έτσι μπορείς να δεις πώς αποδίδει η στρατηγική σου, ποιο περιεχόμενο πηγαίνει καλά και τις αλλαγές χρειάζεσαι.

  11. Συνεργάσου με influencers. Βέβαια χρειάζεσαι κι όλα τα παραπάνω βήματα για να έχει απόδοση αυτή η συνεργασία. Βρες το άτομο που ταιριάζει με την φιλοσοφία σου και το προϊόν σου. Αλλιώς δεν θα έχεις αποτέλεσμα.

Το Instagram είναι κάτι περισσότερο από ένα μια πλατφόρμα που ανεβάζεις τις φωτογραφίες σου. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ, εξυπηρέτησης πελατών και πωλήσεων. Δημιουργώντας ένα επιχειρηματικό προφίλ στο Instagram, ξεκλειδώνεις χρήσιμες λειτουργίες που σου επιτρέπουν να φτιάχνεις διαφημιστικές καμπάνιες, να προσθέτεις ετικέτες σε προϊόντα και αναρτήσεις και να βλέπεις αναλυτικά την απόδοσή σου. Τι περιμένεις, λοιπόν;

Θέλεις να συνεχίσεις να ενημερώνεσαι για το διαδικτυακό μάρκετινγκ;



Γίνε μέλος της κοινότητάς μας


Κάνε εγγραφή με δύο κλικ. Ιδέες, νέα άρθρα με οδηγίες, special events, και συμβουλές θα προσγειωθούν στο email σου. Αλλιώς θα χαθούμε!



bottom of page