top of page
  • Εικόνα συγγραφέαEfi Kalogirou

Το λεξιλόγιο του Ινσταγκραμ για αρχάριους (σε αγγλικά και ελληνικά)

Αυτό το άρθρο το έγραψα αποκλειστικά για σένα που θέλεις να εξοικειωθείς με κάποιες εκφράσεις ή λέξεις που σχετίζονται με το Instagram. Δεν έχει σημασία πότε ξεκινάς, σημαντικό είναι ότι θέλεις να μάθεις και να σταματήσεις επιτέλους να νιώθεις ότι έχεις μείνει πίσω.

 

Αρχικά να σου πω ότι ξεκίνησα την πρώτη μου επιχείρηση μου DefinitelyGreece σχεδόν 6 χρόνια πριν, με βασικές γνώσεις αγγλικών και με μια ελαφριά φοβία προς τον κόσμο της τεχνολογίας.

Μπορεί να είχα αυτοπεποίθηση σε άλλα πράγματα αλλά με την τεχνολογία… δεν το είχα κι ένιωθα ότι έπρεπε να μάθω πολλά… και μάλιστα γρήγορα!


Αν τα κατάφερα εγώ, είμαι σίγουρη ότι μπορείς κι εσύ.


Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε για τις λέξεις που έχουν μπει πλέον για τα καλά στην ζωή μας και που συνήθως χρησιμοποιούνται στα αγγλικά (θα κάνω ότι μπορώ κ. Μπαμπινιώτη μας). Δεν έχει σημασία η σειρά, αλλά σίγουρα θα συναντήσεις αυτές τις λέξεις αν ασχοληθείς με το Instagram.


Το Λεξιλόγιο του Instagram.


Stories – Ιστορίες


Αν και η μετάφραση είναι “Ιστορίες” το συνηθισμένο είναι να αναφέρεται στα αγγλικά σαν “στόριζ”.


Το Instagram ανακοίνωσε τα Stories το 2016, δημιουργώντας έναν παράλληλο κόσμο με την ως τότε εφαρμογή του Snapchat, η οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής με τις νεότερες ηλικίες. Οι ιστορίες αυτές έχουν διάρκεια 24 ωρών εκτός και αν ο χρήστης διαλέξει να τις αποθηκεύσει στο προφίλ του στα Instagram Highlights!



Post – Ποστ


Πόσο συχνά ποστάρεις; Σου άρεσε το καινούργιο μου ποστ; Ακόμα μία λέξη που έχει μπει στο λεξιλόγιο μας στην αγγλική της εκδοχή.


Το ποστ συνήθως χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι είναι μόνιμο. Φυσικά, μπορείς να κρύψεις ή και να διαγράψεις τελείως ένα ποστ αργότερα, αλλά γενικά είναι κάτι που θες να φαίνεται στο feed σου. Στο ποιο; Ας δούμε παρακάτω. Μη βιάζεσαι!



Feed – “Αρχείο” ή “Αρχική Σελίδα”


Άλλη μια λέξη που χρησιμοποιείται περισσότερο στα αγγλικά. Όταν το πρωί κάνεις scroll (παίρνεις τα ποστ με την σειρά) μέσα στην εφαρμογή για μισή ώρα, στην ουσία κοιτάς το feed σου. Αυτό είναι το μέρος που ζουν οι αναρτήσεις ή τα posts από όλους αυτούς που ακολουθείς, αλλά μαζί θα δεις και διάφορες διαφημίσεις.

*Στο παρελθόν το feed ήταν κατηγοριοποιημένο χρονολογικά. Αλλά πλέον ο αλγόριθμος σου δείχνει πάνω-πάνω τα πιο δημοφιλή ποστ, ή αυτά από τους φίλους και ακολούθους σου με τους οποίους μιλάς περισσότερο! Επίσης, το Instagram βάζει στο feed σου οτιδήποτε πιστεύει πως θα σου αρέσει και θα σε κρατήσει εκεί για περισσότερη ώρα.



Caption – Λεζάντα


Η φωτογραφία δίνει την πρώτη εντύπωση. Αλλά η λεζάντα ή το ‘κάπτιον’ είναι αυτό που θα κάνει κάποιον να παραμείνει στο ποστ, να το διαβάσει και ίσως να αφήσει και κάποιο σχόλιο.


Η λεζάντα πρέπει να είναι φτιαγμένη για να εξυπηρετεί τον σκοπό της κάθε επιχείρησης ή να ενημερώνει τον χρήστη και μπορεί να είναι μέχρι 350-400 λέξεις (2,200 χαρακτήρες).

Το περιεχόμενο μιας λεζάντας μπορεί να είναι μικρό και αστείο, περιγραφικό, προσωπικό, να ξεκινάει μια συζήτηση πάνω σε ένα σημαντικό θέμα ή να ζητάει από τους ακόλουθους και αυτούς που το διαβάζουν να “κάνουν κάτι” (δες πιο κάτω CTA).



Bio – Βιογραφικό

Είναι το κείμενο εισαγωγής που βρίσκεται δίπλα από την εικόνα προφίλ του λογαριασμού. Σε αυτό προσθέτεις λίγα λόγια και καλά, ώστε να τραβήξεις την προσοχή κάποιου και να κάνει το επόμενο βήμα.


Στο bio πρέπει να είσαι σαφής ως προς το αντικείμενο ασχολίας σου, να χρησιμοποιείς λέξεις-κλειδιά, να παροτρύνεις τους χρήστες να προβούν σε μια ενέργεια και σίγουρα να περιλαμβάνεις τον σύνδεσμο του ιστότοπού σου ή όποιοδήποτε άλλο χρήσιμο σύνδεσμο.


Θα έχεις ακούσει το γνωστό "βρες το link στο bio"...! Ε, αυτό σημαίνει "βρες τον σύνδεσμο στο εισαγωγικό μήνυμα"!



Hashtag


Οι λέξεις με την δίεση/καγκελάκι – Έχεις δει κάτω από τη λεζάντα, κάποιες λέξεις που μπροστά έχουν αυτό το σηματάκι (#); Αυτά είναι τα hashtags και ο αρχικός τους σκοπός ήταν να κατηγοριοποιήσουν τα ποστ που ανέβαιναν στην πλατφόρμα του Instagram, ώστε κάποιος χρήστης να μπορεί να βρει πιο γρήγορα αυτό που ψάχνει.

Υπάρχουν δύο τρόποι που θα χρειαστείς τα hashtags:


  • ο 1ος είναι ο ενεργός, προσθέτοντάς το δικό σου υλικό, δηλαδή όταν κάνεις ένα ποστ και θέλεις να δουν τη φωτογραφία σου όσο περισσότεροι χρήστες γίνεται. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνει μια μικρή έρευνα για ποια hashtags θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να βάλεις μέχρι και 30 hashtags κάτω από κάθε ανάρτηση.

  • ο 2ος είναι ο παθητικός, όταν απλά ψάχνεις να βρεις μία πληροφορία, δηλαδή όταν ψάχνεις να βρεις κάτι στο Instagram. Για παράδειγμα, βάζεις στη μπάρα αναζήτησης πάνω-πάνω τη φράση #athenscafe, όταν ψάχνεις να βρεις καινούργια μαγαζιά να επισκεφτείς.



Boomerang – Μπούμερανγκ


Το μπούμερανγκ, είναι βιντεάκι μικρού μήκους που μπορείς να τραβήξεις μέσα από την πλατφόρμα του Instagram και συγκεκριμένα από τα στόρις.


Στην ουσία το μπούμερανγκ είναι ένα πολύ μικρής διάρκειας βίντεο, το οποίο φτιάχνεται από πολλές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί.


Η διαφορά είναι ότι το βλέπεις να παίζει γρήγορα και προς τα μπροστά αλλά και προς τα πίσω. Η χρήση του είναι καθαρά δημιουργική!



Business Account – Επαγγελματικό Προφίλ


Αυτή είναι μια από τις επιλογές που σου επιτρέπει το Instagram για τον προφίλ σου. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε προσωπικό, επαγγελματικό ή και “creator” λογαριασμό. Όταν έχεις επιχείρηση, εννοείται πρέπει να έχεις αλλάξει τον λογαριασμό σου από προσωπικό σε επαγγελματικό.



Engagement – Αλληλεπίδραση


Η αλληλεπίδραση είναι ένας σημαντικός όρος, ειδικά όταν έχεις εταιρικό προφίλ και καλό είναι να κοιτάς συχνά τα στατιστικά του λογαριασμού σου.


Η πλατφόρμα του Ινσταγκραμ είναι δωρεάν και ο απώτερος σκοπός του είναι να σε κρατήσει μέσα στην εφαρμογή όσο πιο πολύ γίνεται. Αυτό σημαίνει πως “του αρέσει” όταν κάνεις αλληλεπιδράση με διαφορετικά προφίλ, αφήνεις σχόλια και πατάς την καρδούλα. Σημαίνει πως είσαι ενεργός χρήστης στην κοινότητα. Με τον ίδιο τρόπο, όταν το Instagram διακρίνει ότι πολλά άτομα (λογαριασμοί) αλληλεπιδρούν με τον δικό σου λογαριασμό, αυτό σημαίνει πως κάτι βλέπουν εκεί που τους αρέσει άρα “προωθεί” τα ποστ σου σε περισσότερα άτομα.



DM – Direct Message ή Μηνυματάκι


DM για πληροφορίες / Στείλτε DM κλπ. Όταν κάποιος σου ζητάει να στείλεις DM για πληροφορίες σχετικά με μια ερώτηση που έχεις… στην ουσία σου λέει να του στείλεις μήνυμα.



Algorithm – Αλγόριθμος


Αν το πάρουμε αυστηρά μαθηματικά, ο αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά από εντολές για την ολοκλήρωση ενός συγκεκριμένου έργου.

Σκοπός είναι πάντα να παραμένεις ενεργός/ή στην εφαρμογή μιας και ο αλγόριθμος ευνοεί αυτούς που παράγουν “υλικό’’ ή αλλιώς “content” (περιεχόμενο) που αρέσει και σε άλλους.


Υπάρχουν τρόποι να είσαι παρών χωρίς να είσαι όλη την μέρα μέσα στο Instagram. Για όλα υπάρχει σύστημα.


Like – Καρδούλα – Ο πιο εύκολος, γρήγορος και δωρεάν τρόπος να δείξεις τη συμπαράστασή σου σε κάποιον!

Tag – @και.το.όνομα.ενός.φίλου/ης – Αναφορά Ονόματος – Για να αναφέρεις κάποιον με “ταγκ” στο Instagram αρκεί απλά να πατήσεις το κουμπί με το παπάκι (@) και να πληκτρολογήσεις το όνομα του προφίλ. Χωρίς να αφήσεις κενό!

Σημείωση: Αν το όνομα δεν εμφανίζεται μπορεί να σημαίνει ότι ...

  1. το έγραψες λάθος

  2. ο χρήστης έχει απενεργοποίησει τη λειτουργία του να μπορεί κάποιος να τον κάνει ταγκ.

Τρόποι για να κάνεις κάποιον ταγκ:

  • Σε σχόλιο πάνω σε μια φωτογραφία όταν κάνεις μια συζήτηση

  • Σε σχόλιο σε μια φωτογραφία για κάποια giveaway (εκτός και αν το έχεις κάνει 25 φορές και καταντά ενοχλητικό)

  • Σε ένα στόρι για να το δουν κατευθείαν και να τους έρθει ειδοποίηση.

  • Αν χρησιμοποιείς την φωτογραφία άλλου! Προσοχή! – πρώτα παίρνεις την άδεια του κι όταν το κοινοποιείς τον κάνεις tag!



Followers – Ακόλουθοι


Το νούμερο δίπλα από το προφίλ σου πάνω πάνω που δείχνει πόσα άτομα σε ακολουθούν. Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας αγχώνει! Θα αυξομειώνεται συνέχεια. Είπαμε, δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους.



Call to Action – Μέικ Γιορ Μουβ (ή Αυτό Θέλω να Κάνεις Τώρα)


Ένας αγγλικός όρος που χρησιμοποιείται συχνά στον χώρο του μάρκετινγκ και συχνά εμφανίζεται ως CTA.

Είναι μια απλή πρόταση ή ακόμα και 2 λέξεις που λένε στον αναγνώστη τι να κάνει μετά. Βρείτε μας Online πατώντας το λινκ …. Κλείστε σήμερα μια δωρεάν συμβουλευτική στο τηλέφωνο … Shop/look in our bio ... Link in bio – Δες το σύνδεσμο στο bio.

Όλα αυτά είναι παραδείγματα ενός CTA που πρέπει να χρησιμοποιείται έξυπνα και απλά στις περισσότερες αναρτήσεις μας, ώστε να οδηγεί τον αναγνώστη στο επόμενο βήμα.



Reels


Κάτι που δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να ετοιμαζόμαστε από τώρα. Αν φυσικά σε ενδιαφέρει. Διάβασε όμως την χρησιμότητα τους.

Αυτά τα μικρά διάρκειας (60 δευτερόλεπτα) βιντεάκια δίνουν τη δυνατότητα να παρουσιάσεις διασκεδαστικό και ενημερωτικό υλικό με διαδραστικό τρόπο.


Επίσης, το Instagram επιβεβαίωσε ότι ο αλγόριθμος (γκουχ γκουχ) θα δίνει προτεραιότητα στους χρήστες που ανεβάζουν reels σε εβδομαδιαία βάση, ειδικά όταν είναι πολλαπλές φορές!


Influencers – Oι σελέμπριτις του Instagram


Το όνομα των influencers έρχεται από την αγγλική λέξη “influence” που σημαίνει “επιρροή”. Στην ουσία είναι άτομα με μεγάλο κοινό, οι οποίοι λόγω της δημοτικότητας τους και το γεγονός ότι οι ακόλουθοι τους εμπιστεύονται τη γνώμη τους, μπορούν να κλείσουν συμφωνίες με διάφορες εταιρίες ή επιχειρήσεις και να προωθήσουν κάποιο προϊόν ή υπηρεσία, φυσικά επί πληρωμή.



Bots – Μποτς


To “μποτ” έρχεται από το αγγλικό, “Ρομπότ” και σημαίνει ακριβώς αυτό. Μέσα στο Instagram τα μποτς είναι κομματάκι ενοχλητικά, αλλά γενικά έχουν μια σημαντική χρήση μιας και μπορούν να εκτελούν ενέργειες αυτόματα χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις από κάποιον χρήστη.


Η χρήση των μποτς στο Instagram είναι απαγορευμένη. Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε κάποιος να μπορεί να κάνει πολλές ενέργειες όπως likes, comments, follows, μέσα σε πολύ λίγη ώρα με σκοπό να δουν το προφίλ του πολλοί χρήστες.



Ghost Followers – Φαντασματάκια


Αυτοί είναι ακόλουθοι που μπορεί να έχουν από πίσω κάποιο αληθινό πρόσωπο αλλά δεν έχουν ποτέ πατήσει καρδούλα, δεν έχουν αφήσει κόμμεντ ή γενικά δεν έχουν κάνει κάποια κίνηση στο προφίλ σου. Μη σε προβληματίζει μιας και μπορεί να σε παρακολουθεί αλλά να μη νιώθει άνετα να δείξει την παρουσία του ακόμα.



Engagement Rate


To ποσοστό από τους ακόλουθους ενός προφίλ οι οποίοι αλληλεπιδρούν ενεργά και δεν ειναι bots ή spam accounts.



IG

To ακρώνυμο για την πλατφόρμα του Instagram – προφέρεται αι-τζί!




Click bait


'Οταν κάτι είναι παραπλανητικό και προσπαθεί να σε κάνει να πατήσεις πάνω του. Συνήθως υπόσχεται “αξία”, την οποία δεν μπορεί να προσφέρει. Π.χ. Πατήστε εδώ για να είστε ο μεγάλος νικητής ενός Iphone 11 και άλλα τέτοια ‘‘χαριτωμένα’’.


Giveaway – Διαγωνισμός


O όρος του giveaway στο Instagram είναι πλέον αρκετά γνωστός. Τον βρίσκουμε όμως και σε άλλα δημοφιλή κοινωνικής δίκτυα όπως το Facebook, YouTube κλπ.


Αυτοί που ενδιαφέρονται για να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, συνήθως καλούνται να ακολουθήσουν συγκεκριμένα προφίλ, να μοιραστούν το ποστ στα στόρις τους, ή να κάνουν “ταγκ” κάποιους φίλους.


Για περισσότερα σχετικά με το Instagram, @efikalogirou βρες με! Μπες στην παρέα μας και σχολίασε. ⁠



Γίνε μέλος της κοινότητάς μας


Κάνε εγγραφή με δύο κλικ. Ιδέες, νέα άρθρα με οδηγίες, special events, και συμβουλές θα προσγειωθούν στο email σου. Αλλιώς θα χαθούμε!




bottom of page