top of page
  • Εικόνα συγγραφέαEfi Kalogirou

Τι είναι "κοινό-στόχος" και ποιες οι 3 κατηγορίες του

Ξέρεις πόσα δολάρια ξοδεύονται ετησίως σε διαφημίσεις;

250 δισεκατομμύρια!

Τα 37 από αυτά δεν συνδέουν καν τις επιχειρήσεις με το κοινό-στόχο τους.

Αυτά τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί σε προϊόντα και υπηρεσίες που θέλει κι έχει ανάγκη το κοινό, αλλά δυστυχώς δεν έγινε έτσι.

Ο λόγος είναι απλός: οι επιχειρήσεις συχνά παγιδεύονται τόσο πολύ με το προϊόν ή την υπηρεσία τους που ξεχνούν τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν.

H αλήθεια είναι ότι αν θέλεις η επιχείρησή σου να πετύχει, είναι σημαντικό να μάθεις ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι.

Πάμε να δούμε τί είναι το κοινό-στόχος.


Ένα κοινό-στόχος είναι μια ομάδα ανθρώπων που είναι πιθανό να ενδιαφέρονται για το προϊόν ή την υπηρεσία σου. Μπορείς να προσδιορίσεις το κοινό-στόχο σου εξετάζοντας δημογραφικά, ψυχογραφικά και δεδομένα συμπεριφοράς.

Παράδειγμα:

Αν πουλάς παπούτσια, μπορεί να θέλεις να στοχεύσεις άτομα που ξοδεύουν πολλά χρήματα σε παπούτσια ή νέους γονείς με παιδιά που χρειάζονται παπούτσια. Μπορείς, επίσης, να στοχεύσεις άτομα που αγόρασαν πρόσφατα ένα νέο ζευγάρι ακριβά παπούτσια.


Ποιες οι 3 κατηγορίες του κοινού-στόχου;

Κατηγορία δημογραφικών και γεωγραφικών χαρακτηριστικών, είναι αυτή που περιγράφει τα βασικά στοιχεία για ένα άτομο, το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, το επίπεδο εκπαίδευσης και την οικογενειακή κατάσταση.


Παράδειγμα:


Μπορεί να πουλάς παπούτσια και να θέλεις να προσεγγίσεις γυναίκες μεταξύ 25 και 45 ετών που ζουν στην ΑΘήνα.

Να θυμάσαι! Οι δημογραφικές ομάδες δεν είναι στατικές. αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται, παντρεύονται, κάνουν παιδιά αλλάζουν δουλειές.


Κατηγορία ψυχογραφικών χαρακτηριστικών, αφορά τις προτιμήσεις τρόπου ζωής (όπως λάτρεις των σπορ ή των ταξιδιών), συμπεριφορές (όπως φιλελεύθερες ή συντηρητικές) και ενδιαφέροντα (όπως η πεζοπορία ή το μαγείρεμα). Τα ψυχογραφικά χαρακτηριστικά είναι όχι μόνο πιο αποτελεσματικά στη στόχευση ατόμων που δεν έχουν δείξει ακόμη ενδιαφέρον για το προϊόν ή την υπηρεσία σου αλλά σε βοηθούν και να κατανοήσεις τι είδους πελάτες έχεις ήδη.

Παράδειγμα: Αν πουλάς παπούτσια, πρέπει να καταλάβεις τι παπούτσια ψάχνει το κοινό σου...είναι αθλητικά, casual ή επίσημα και πόσα χρήματα θέλει να ξοδέψει για αυτά; Τι συναισθήμα υπάρχει πίσω από αυτές τις επιλογές.


Κατηγορία συμπεριφορικών χαρακτηριστικών, είναι η κατηγορία που περιγράφει τον τρόπο που ενεργούν οι άνθρωποι. Με αυτές τις πληροφορίες, μπορείς ίσως να προβλέψεις πώς θα συμπεριφέρονται οι χρήστες στο μέλλον. Να αξιολογήσεις τι έχουν κάνει στο παρελθόν και ενδεχομένως να εντοπίσεις νέες ευκαιρίες, να δεις ποια προϊόντα είναι πιο δημοφιλή, σε ποιο κοινό ή ακόμη και να βελτιώσεις αυτό που προσφέρεις.

Παράδειγμα:


Αν το αντικείμενο σου είναι να πουλάς παπούτσια σε γυναίκες, πρέπει να καταλάβεις γιατί αγοράζουν παπούτσια, ποιος είναι ο τρόπος ζωής τους και πώς τα παπούτσια σου ταιριάζουν σε αυτά. Αυτό θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις περιεχόμενο που τους μιλάει σε συναισθηματικό επίπεδο και τους ενθαρρύνει να αγοράσουν ξανά από εσένα.


Χρησιμοποιώντας στρατηγικά το κοινό-στόχο και τις κατηγορίες του μπορείς να πλησιάσεις τους ιδανικούς πελάτες σου, να δημιουργήσεις καλύτερο περιεχόμενο και να αναπτύξεις την επιχείρησή σου, πετυχαίνοντας περισσότερες πωλήσεις.


Οι παραπάνω πληροφορίες σου δίνουν μια εικόνα πως να προσεγγίσεις το συγκεκριμένο ζήτημα.


Αν όμως ψάχνεις πρακτικές γνώσεις για να αναγνωρίζεις τις ανάγκες των πελατών σου, σε προσκαλώ να συμμετέχεις στο 3ήμερο διαδραστικό σεμινάριο που ξεκινάει σε λίγες μέρες.


Θυμήσου!


Η πώληση δεν εμπεριέχει καθόλου πώληση, στην πραγματικότητα είναι μία διαδικασία αγοράς: ο πελάτης αγοράζει!

Ο ιδανικός πελάτης δεν είναι μία λιστα, ένα chart ή ένα excelόφυλλο, είναι ένας άνθρωπος.

Ο ιδανικός πελάτης βρίσκεται μέσα σου (Το πρώτο Buyer Persona είμαστε εμείς!)



Θέλεις να συνεχίσεις να ενημερώνεσαι για το διαδικτυακό μάρκετινγκ;



Γίνε μέλος της κοινότητάς μας


Κάνε εγγραφή με δύο κλικ. Ιδέες, νέα άρθρα με οδηγίες, special events, και συμβουλές θα προσγειωθούν στο email σου. Αλλιώς θα χαθούμε!




bottom of page