top of page
  • Εικόνα συγγραφέαEfi Kalogirou

Τι είναι το FOMO και πώς να το χρησιμοποιήσεις στη στρατηγική σου.

Αν τριγυρνάς μέσα στα social media, σίγουρα θα έχεις έρθει σε επαφή με τον όρο.


FOMO, τα αρχικά από το Fear Of Missing Out.

Στα ελληνικά, σε ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει ο φόβος του να μη μείνουμε απ' έξω και χάσουμε κάποιο τρεντ ή κάποια ευκαιρία!


Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν μια παρορμητική αγορά παρά να μετανιώσουν που δεν έλαβαν δράση γρήγορα. Άλλοι πάλι, όταν βλέπουν τους άλλους γύρω τους να αγοράζουν ένα προϊόν/μια υπηρεσία, παρασύρονται και θέλουν να μπουν κι αυτοί στο χορό. Οι ειδικοί προτείνουν να αξιοποιήσεις αυτά τα κοινά άγχη των καταναλωτών για να αυξήσεις τις πωλήσεις και τα κέρδη σου.


Η ψυχολογία πίσω από το μάρκετινγκ του FOMO λειτουργεί επειδή ως άνθρωποι θέλουμε ενστικτωδώς να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος έχει πολλές μορφές.

Το να αποφεύγεις τον κίνδυνο μπορεί επίσης να σημαίνει να μη μετανιώσεις που έχασες μια ευκαιρία.



Τώρα, δες την παρακάτω εικόνα. Είναι από το τελευταίο webinar που οργανώσαμε. Για να το προωθήσουμε, χρησιμοποιήσαμε την τεχνική του FOMO στα stories του Instagram. Με κόκκινη υπογράμμιση θα βρεις τα σημεία που δηλώνουν την ευκαιρία και την προθεσμία της.


Αν εκείνη την περίοδο έψαχνες το Canva και ήθελες να μάθεις περισσότερα για να ανεβάζεις πιο όμορφα τα ποστ σου στο Instagram...

...πολύ πιθανόν να ήθελες να αρπάξεις αυτή την ευκαιρία, ήταν και ΔΩΡΕΑΝ.

Για τα μέλη, το ξέρω. Γι' αυτό όμως δώσαμε έκπτωση 10% σε όποιον ήθελε να γίνει μέλος της ομάδας Ινσταγκραμούπολης



Να θυμάσαι! Το μάρκετινγκ FOMO δεν πρέπει να εξαπατά. Πρέπει να είσαι ειλικρινείς με το κοινό σου και να δημιουργείς προσφορές που να έχουν απήχηση σε αυτό.


Για παράδειγμα, στην παραπάνω εικόνα, όπως είδαμε, το δωρεάν Canva Webinar ίσχυε ΜΟΝΟ για τα μέλη της Ινσταγκραμούπολης. Αν, λίγες μέρες μετά, το μοιράζαμε στα social media, θα ήταν άδικο και λάθος.


Για να πετύχεις με το FOMO στη στρατηγική σου, ακολούθησε τις εξής τεχνικές:

  1. Θέσε ένα συγκεκριμένο και αυστηρό χρονικό όριο και τήρησέ το. Η προθεσμία βάζει όρια και κάνει τον στόχο συγκεκριμένο. Βοηθάει το κοινό σου να οργανωθεί και να αποφασίσει πιο γρήγορα. Επίσης, αν δεν τηρήσεις το χρονικό όριο που έθεσες, θα φανεί σαν να τους κοροϊδεύεις.

  2. Χρησιμοποίησε έξυπνα μηνύματα (a.k.a. κειμενογράφηση). Φράσεις όπως «μην το χάσετε» και «όσο εξαντλούνται τα αποθέματα» είναι καλά παραδείγματα, αλλά μπορείς να γίνεις και πιο δημιουργικός. Καπίτο; Πέρασε στο κοινό σου το μήνυμα ότι, αν δεν ενεργήσει τώρα, θα μετανιώσει για την απόφαση αυτή.

Εδώ να αναφέρουμε ότι χρειάζεται μέτρο και δεν πρέπει να το παρακάνεις με τέτοιες διατυμπανήσεις και ''Προλάβετε'' '' Μη το χάσεις'' Προσοχή! Τελειώνει η προθεσμία..''

Πολλές φορές μπορεί να σου φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Να σταματήσει κάποιος να σε ακολουθεί και να θέλει να αγοράσει από σένα, γιατί απλά τον αγχώνεις! Είναι κι αυτό μέρος της πετυχημένης κειμενογράφησης.

  1. Μην ξεχνάς να μιλάς πάντα στη γλώσσα του κοινού σου. Αν, για παράδειγμα, το κοινό σου αγαπά τα αυτοκίνητα, χρησιμοποίησε ορολογία αντίστοιχη για να επικοινωνήσεις την προσφορά σου. Στόχευσε τα σωστά άτομα με τη σωστή προσφορά. Μπορείς, επίσης, να προσφέρεις διαφορετικές ευκαιρίες σε διαφορετικά κοινά. Μια έκπτωση για τους συνδρομητές του email σου και μια δωρεάν γεύση, ένα give away για τους οπαδούς σου στο Instagram.

Δοκίμασε αυτές τις τεχνικές και πριν το καταλάβεις, θα δεις το μάρκετινγκ FOMO σε δράση.


Αν δεν ξέρεις πώς να το εφαρμόσεις και θέλεις βοήθεια για την συνολική παρουσία σου στο διαδίκτυο, κλείσε μια Συμβουλευτική.


Για να μη χάσεις παρόμοια άρθρα...

Γίνε μέλος της κοινότητάς μας


Κάνε εγγραφή με δύο κλικ. Ιδέες, νέα άρθρα με οδηγίες, special events, και συμβουλές θα προσγειωθούν στο email σου. Αλλιώς θα χαθούμε!




bottom of page