top of page
  • Εικόνα συγγραφέαEfi Kalogirou

Instagram: τι είναι και πώς δημιουργούμε λογαριασμό σε αυτό

Instagram…

Τι είναι;

Ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης για πιτσιρίκια;

Μια μόδα;

Είναι μόνο για όσους έχουνε smartphone;

 

Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και ας τα πάρουμε από την αρχή.

  • Το Instagram είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο δίνει έμφαση στις φωτογραφίες και στα βίντεο, συγκριτικά με το facebook, όπου μπορείς να ανεβάσεις και άρθρα.

  • Αν ανεβάσεις μια ανάρτηση στο προφίλ σου, αυτή θα εμφανιστεί στις οθόνες όσων σε ακολουθούν.

  • Αντίστοιχα, και εσύ θα δεις τη δικιά τους ανάρτηση όποτε και εφόσον κάνουν.

  • Μπορείς εύκολα να ακολουθήσεις όποιον λογαριασμό σου αρέσει και να βλέπεις τις αναρτήσεις που ανεβάζει, χωρίς απαραίτητα να σε ακολουθεί και ο ίδιος.

  • Όταν πρόκειται για επαγγελματικό λογαριασμό Instagram, μιλάμε για ένα δυνατό εργαλείο marketing.

  • Μπορείς να έχεις περισσότερους από έναν λογαριασμούς.


Επειδή, όμως, συνήθως στο Ιnstagram χρησιμοποιούμε κάποια ορολογία στα αγγλικά, πάμε να τα εξηγήσουμε όλα για να συνεννοούμαστε.


  • Profile: είναι η βιτρίνα του λογαριασμού σου. Εκεί βρίσκεται η φωτογραφία ή το λογότυπό σου και το bio σου.

  • Bio: είναι οι προτάσεις και οι φράσεις που συστήνεσαι, που εξηγείς στον άλλο ποιος/ποια είσαι. Μπορείς να βάλεις πληροφορίες, όπως το email σου, το website σου, αν θέλεις κάποιος να σου στείλει προσωπικό μήνυμα, κάποιο emoji, κλπ. Καλύτερα να μην είναι μακροσκελές και να μην μοιάζει με βιογραφικό.

  • Post: είναι η ανάρτηση, η δημοσίευση. Μπορεί να είναι μια φωτογραφία ή βίντεο που έχεις δημοσιεύσει.

  • Feed: είναι όλα όσα μπορείς να δεις στο Ιnstagram. Δικά σου post και άλλων, διαφημίσεις, κλπ.

  • Caption: είναι το κείμενο, η λεζάντα που ακολουθεί ή θα έπρεπε να ακολουθεί κάθε post. Μπορεί να είναι μεγάλο και μακροσκελές, αλλά θα μπορούσε να είναι και μια προτασούλα. Όχι όμως μία μόνο λέξη.

  • Hashtag: είναι οι λέξεις-κλειδιά που καλό είναι να προσθέτεις κάτω από το caption που πρέπει να έχεις. Βοηθούν στο να είναι ανιχνεύσιμο το post σου.

  • Engagement: είναι η αλληλεπίδραση. Αυτός είναι ο στόχος που θα έπρεπε να έχεις για κάθε post που ανεβάζεις, αφού μιλάμε για πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Να σου αφήσουν ένα σχόλιο κάτω από ένα post σου.

  • Callto Action (CTA): είναι η ερωτησούλα που πρέπει να βάλεις στο τέλος του caption που συνοδεύει την εικόνα σου, προκειμένου κάποιος να αφήσει ένα σχόλιο. Πώς όμως να αφήσει ένα σχόλιο αν δεν τον ρωτήσεις κάτι εσύ?

  • Tag: το χρησιμοποιείς όταν θέλεις να δηλώσεις κάποιον άλλο λογαριασμό στο ίνσταγκραμ για να δώσεις credit, δηλαδή κάποια σημασία, πχ. να δείξεις ότι από εκεί πήρες κάποια φωτογραφία ή μια τοποθεσία ή ένα προϊόν.


Και τώρα που καταλάβαμε τι είναι το ίνσταγκραμ και πώς λειτουργεί, πάμε να δούμε πως φτιάχνουμε έναν λογαριασμό.

  1. Για να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό ίνσταγραμ θα πρέπει να μπεις από τη συσκευή σου στη σελίδα του Ιnstagram.

  2. Θα πατήσεις το κουμπί που λέει «εγγραφή» και θα συμπληρώσεις ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα email, το ονοματεπώνυμο σου και ένα όνομα χρήστη (username).

Αν ο λογαριασμός που θα δημιουργήσεις είναι επαγγελματικός, πρέπει να προσέχεις πολύ το όνομα χρήστη. Καλό είναι να αποφύγεις αριθμούς και σύνθετες λέξεις.


Βέβαια το όνομα χρήστη είναι κάτι που μπορείς να αλλάξεις και στην πορεία.

  1. Πρέπει να δημιουργήσεις έναν μυστικό κωδικό (password) και να προσθέσεις μια φωτογραφία στην εικόνα του προφίλ, που να σε αντιπροσωπεύει (για επαγγελματικούς λογαριασμούς αυτή η εικόνα μπορεί να είναι και το λογότυπο της επιχείρησης). Αν επιλέξεις φωτογραφία με το πρόσωπό σου, προσέχεις να είναι φωτεινή και να έχει καθαρό φως. Πολλές φορές η φωτογραφία προφίλ είναι αυτή που τραβάει τα βλέμματα και προσελκύει ακόλουθους.

  2. Στο προφίλ στο bio θα πρέπει να προσθέσεις κάποιες πληροφορίες για να καταλάβει ο επισκέπτης περί τίνος πρόκειται. Δεν χρειάζεται να μοιάζει με βιογραφικό. Αντιθέτως. Πρέπει να έχει απλά λόγια, καθαρές προτάσεις για να μπορεί ο επισκέπτης να καταλαβαίνει τι είδους ποστ, φωτογραφίες και άλλο υλικό πρόκειται να ανεβάζεις και να μοιράζεσαι με το κοινό σου. Μπορείς να προσθέσεις 1-2 emoji αν θέλεις, αλλά με προσοχή. Έχε υπόψιν σου ότι τα emojis δεν διαβάζονται από όλες τις συσκευές.

Αυτό είναι το ίνσταγκραμ και είναι κρίμα να μην έχεις και εσύ παρουσία εκεί. Οπότε, τώρα που έμαθες τα βασικότερα για αυτό το μεγάλο και δυναμικό μέσο, δοκίμασε την εμπειρία!


Γίνε μέλος της κοινότητάς μας


Κάνε εγγραφή με δύο κλικ. Ιδέες, νέα άρθρα με οδηγίες, special events, και συμβουλές θα προσγειωθούν στο email σου. Αλλιώς θα χαθούμε!





bottom of page