top of page
  • Εικόνα συγγραφέαEfi Kalogirou

Τι είναι το storytelling στο μαρκετινγκ;

Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσουν οι ιστορίες.

Μέσα από την αφήγηση, οι άνθρωποι από τα πολύ παλιά χρόνια έδιναν πληροφορίες, μηνύματα και διδάγματα στις επόμενες γενιές. Μπορεί ακούγοντας το, να νομίζεις ότι αναφέρομαι στον Αίσωπο, σκέψου όμως ότι οι ιστορίες αυτές δεν ήταν και δεν είναι μόνο για μικρά παιδιά.

Στην εποχή μας τώρα, και μέσα από τα κανάλια του μάρκετινγκ, πιστεύω είναι πιο εύκολο να κάνεις κάποιον να σε ακούσει, αν αυτό που είχες να του πεις, του το δώσεις με παραδείγματα και εικόνες. Μέσα στις τόσες πληροφορίες που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά, χρειάζεται πρώτα να συνδεθεί κάποιος με το προϊόν σου για να φτάσει να το αγοράσει.

Η αφήγηση μιας ιστορίας κάνει τις πληροφορίες πολύ πιο εύπεπτες και ευχάριστες.


Το storytelling στα ελληνικά μεταφράζεται ως αφήγηση. Στο μαρκετινγκ εννοείται ως χρήση της αφήγησης για να μεταδώσεις ένα μήνυμα με τέτοιο τρόπο που δεν χρειάζεται εξηγήσεις. Στόχος είναι να κάνεις τον θεατή να συνδεθεί με αυτό που του λες και να τον εμπνεύσεις να αναλάβει δράση.


Πώς μπορείς λοιπόν να αξιοποιήσεις την τρομερή δύναμη της αφήγησης στο μάρκετινγκ;


Η αφήγηση στο μάρκετινγκ τραβάει την προσοχή του καταναλωτή, τον βοηθά και τον κατευθύνει στο να καταλάβει γιατί τον ενδιαφέρει ένα προϊόν/μια υπηρεσία, ενώ λειτουργεί και για να δώσει στην επωνυμία σου ένα πιο οικείο, ανθρώπινο πρόσωπο.

Μεγάλες εταιρείς όπως η Nike, η Coca Cola και άλλες, χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο.


Οι ιστορίες μπορούν να ειπωθούν με βίντεο, εικόνες, προφορικά ή γραπτά. Και μπορούν να ειπωθούν σε όλα τα κανάλια – από τα social media αλλά και τις διαφημιστικές πινακίδες.

Το μάρκετινγκ αφήγησης ανοίγει έναν κόσμο δημιουργικότητας. Στο χέρι σου είναι!





Οι μεγαλύτερες επωνυμίες στον κόσμο κατανοούν τη δύναμη της αφήγησης στο μάρκετινγκ, γιατί ξέρουν ότι αυτό πουλάει!


Παρόλο που έχουμε περισσότερη τεχνολογία στη διάθεσή μας από ποτέ, η δύναμη μιας απλής ιστορίας παραμένει σταθερή. Όπως κι αν επιλέξεις να πεις μια ιστορία για να παρουσίασεις την επωνυμία σου, αρκούν μερικοί συναρπαστικοί χαρακτήρες, μια ενδιαφέρουσα πλοκή και άφθονο συναίσθημα.


Κατανοώ ότι δεν είναι εύκολο να βρεις την φωνή σου μέσα σε όλα όσα καλείσαι να εφαρμόσεις για την προβολή και την διαφήμιση της επιχείρησης σου. Πολλοί δυσκολεύονται στον γραπτό λόγο. Για κείμενα και άρθρα στο website σου, σου προτείνω να απευθυνθείς σε κειμενογράφο. ( ρώτησε με αν ξέρω κάποιον ☺️)


Για τα ποστ σου όμως στο Instagram, μπορείς να προσθέσεις λίγο από σένα, να ακουστεί η δική σου φωνή. Να ανοίξεις, όπως συχνά αναφέρω και στα webinars, την πόρτα της επικοινωνίας με το κοινό σου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι κανένας δεν μπορεί να μιλήσει καλύτερα για το προϊόν σου.

Δοκίμασε να είσαι εσύ! Χωρίς τύπους και βαρύγδουπα κείμενα που κανένας δεν θα διαβάσει.


Πάρε μια γεύση από αφηγηματικό μάρκετινγκ από τα καρουσελ ποστ της σελίδα μας στο Ινσταγκραμ. Αν θες, να εφαρμόσεις το storytelling και στη δική σου διαδικτυακή παρουσία, στείλε μου μήνυμα και θα βρούμε τι ταιριάζει στην δική σου επιχείρηση.


Για να μη χάσεις παρόμοια άρθρα...

Γίνε μέλος της κοινότητάς μας


Αξίζει!


Κάνε εγγραφή με δύο κλικ. Ιδέες, νέα άρθρα με οδηγίες, special events, και συμβουλές θα προσγειωθούν στο email σου. Αλλιώς θα χαθούμε!



bottom of page