top of page
  • Εικόνα συγγραφέαEfi Kalogirou

Τι είναι το CTA και γιατί το χρειάζεσαι στη στρατηγική σου;

Το call-to-action (κάλεσμα σε δράση) ή CTA είναι μια ορολογία στο μάρκετινγκ που αναφέρεται στο μάρκετινγκ περιεχομένου. Μπορεί να είναι μια εικόνα, ένα κουμπί, μια πρόταση ή μια λέξη, με σκοπό να παρακινήσει τον χρήστη να προβεί σε μια συγκεκριμένη ενέργεια.

Συνήθως έχει τη μορφή οδηγίας, ώστε να περάσει ο χρήστης στο επόμενο βήμα και στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, το CTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μεγαλώσεις τη λίστα με τα email, να γίνουν περισσότερες εγγραφές στο κανάλι σου, να προωθήσεις μια προσφορά ή ένα συγκεκριμένο προϊόν, να σου αφήσουν σχόλιο, να σου κάνουν like ή follow.


Γιατί το CTA είναι τόσο σημαντικό;


Είναι θέμα στρατηγικής κι αν το χρησιμοποιήσεις σωστά θα σε βοηθήσει να τραβήξεις την προσοχή, να διεγείρεις το ενδιαφέρον, να προσελκύσεις περισσότερους επισκέπτες στη σελίδα σου και να τους καθοδηγήσεις στο όμορφο ταξίδι των αγορών.


Το ανθρώπινο μυαλό έχει καλομάθει από τον τρόπο που λειτουργεί το διαδίκτυο και για αυτό ο χρήστης περιμένει να δει το CTA σε μια πολλά υποσχόμενη θέση στην ιστοσελίδα σου ή στο landing page σου.

Το να τοποθετήσεις ένα CTA κουμπί στη σωστή θέση, είναι μια πολύ σημαντική τακτική για τον κόσμο του μάρκετινγκ. Αυτό, όμως, από μόνο του δεν είναι αρκετό. Συνέχισε να διαβάζεις και θα καταλάβεις τι εννοώ.


Η συνταγή για αποτελεσματικό CTA


... Περιέχει διάφορα συστατικά και για να πετύχεις την συνταγή (και τον στόχο σου) πρέπει να ακολουθήσεις κάθε βήμα.

Αξιοπρόσεκτο design.

Χρειάζεται να ξεχωρίζει, όπως κι εσύ και το brand σου κι όχι να γίνεται ένα με τα υπόλοιπα στοιχεία της σύνθεσης. Μπορείς να συνδυάσεις τα στοιχεία που ταιριάζουν στο στυλ σου, όπως η γραμματοσειρά και τα εταιρικά χρώματα, αλλά σιγουρέψου ότι το τελικό CTA πραγματικά ξεχωρίζει από την υπόλοιπη σελίδα. Το στοιχείο της αντίθεσης (κοντράστ) είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Δυναμική κειμενογράφηση.

Βρες τη σωστή ισορροπία μεταξύ επαγγελματισμού, απλότητας, αμεσότητας και δημιουργικότητας για να ταιριάξουν στο υπόλοιπο κείμενο κουμπάκια και φρασούλες όπως “κατέβασέ το”, “κάνε εγγραφή”, “ξεκίνα εδώ”.Αίσθηση επείγουσας κατάστασης.

Ένα κόλπο που θα τραβήξει την προσοχή των επισκεπτών και θα τους οδηγήσει στην ενέργεια που θέλεις. Μπορεί να είναι μια προσφορά με ημερομηνία λήξης, ο περιορισμένος αριθμός θέσεων ή μερικά τελευταία κομμάτια ενός προϊόντος.

Δώσε την αίσθηση ότι είναι καλύτερο να ενεργήσουν τώρα παρά αργότερα.


Ξεκάθαρη υπόσχεση.

Σε κανέναν δεν αρέσει να εξαπατάται και να κλικάρει σε κάτι που δεν έχει αξία για τον ίδιο. Κράτησε τα CTA σου ενημερωτικά και σιγουρέψου ότι το κείμενό σου εξηγεί στους χρήστες τι ακριβώς να περιμένουν από το κλικ που κάνουν. Θα κάνουν εγγραφή στο newsletter σου ή θα βρεθούν σε μια νέα σελίδα για να ολοκληρωθεί η αγορά; Εστίασε στο να επικοινωνήσεις σωστά τα πλεονεκτήματα αυτού του κλικ. Στην τελική αυτή είναι όλη η ουσία του μάρκετινγκ! 😉
Λογική πορεία προς τη μετατροπή.

Σκέψου το ταξίδι του χρήστη μέσα από τα CTA σου για μια ομαλή και λογική ροή. Αυτό θα κάνει τα CTA σου πιο αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να τα ευθυγραμμίσεις με συγκεκριμένα στάδια του κύκλου πωλήσεων, προκειμένου να κάνεις σχετικές προσφορές. Για παράδειγμα, δεν θέλεις να προωθήσεις μια ετήσια συνδρομή σε έναν νέο επισκέπτη, επειδή είναι πολύ νωρίς στο ταξίδι αγοράς του και μεγάλη δέσμευση για κάποιον που μόλις βρέθηκες στο δρόμο του. Βέβαια, αυτή την ετήσια συνδρομή μπορείς να την προωθήσεις επιτυχώς στο landing page σου, που περιορίζει τους περισπασμούς στο ελάχιστο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μετατροπών/δράσεων.

Σκέψου αν έχεις κάποιο αγαπημένο CTA, κάποιο που να σε εξέπληξε με το πόσο καλά λειτούργησε. Και το ανάποδο. Αν νόμιζες ότι κάποιο θα λειτουργήσει φανταστικά και σε απογοήτευσε. Ο μόνος τρόπος για να μάθεις με βεβαιότητα αν κάτι λειτουργεί για τον λογαριασμό σου είναι να το δοκιμάσεις. Στο μαρκετινγκ χρειάζεσαι στοιχεία και δεδομένα. Πρέπει να κάνεις την έρευνά σου αλλά και τις δοκιμές σου, γιατί η επιχείρησή σου το αξίζει.

Αν δεν έχεις αγαπημένο CTA, πολύ πιθανό να ήρθε η ώρα να αποκτήσεις.Γίνε μέλος της κοινότητάς μας


Κάνε εγγραφή με δύο κλικ. Ιδέες, νέα άρθρα με οδηγίες, special events, και συμβουλές θα προσγειωθούν στο email σου. Αλλιώς θα χαθούμε!

Comments


bottom of page