top of page
  • Εικόνα συγγραφέαEfi Kalogirou

Να κρύψεις ή να μην κρύψεις τα Likes σου στο Instagram;

Θα έχεις παρατηρήσει ότι ορισμένες αναρτήσεις στο Instagram δεν έχουν πλέον ορατό τον αριθμό των likes. Ίσως σκέφτηκες να κρύψεις κι εσύ τα δικά σου likes, αλλά δεν είσαι σίγουρος αν είναι καλή ιδέα από άποψη μάρκετινγκ.


Πάμε να δούμε τι ερωτήματα δημιουργούνται πάνω στο συγκεκριμένο θέμα:


  • Τι αντίκτυπο θα είχε στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες βλέπουν εσένα και την επιχείρησή σου;

  • Μήπως αυτό θα επηρεάσει την αλληλεπίδραση;

  • Μήπως θα βλάψει την συνεργασία σου με κάποιον influencer?

  • Αν η ανάρτησή σου λάβει χιλιάδες likes αλλά κανείς δεν μπορεί να τη δει, έχει νόημα;

Προσωπικά πιστεύω ότι καρδουλομαζώχτρες είμαστε όλοι και σίγουρα μας ενθουσιάζει όταν το κοινό μας αφήνει Likes.

Όταν συμβαίνει, όμως, το ανάποδο, τα πράγματα αλλάζουν.

Τα λίγα likes στο Instagram έχουν συνδεθεί ακόμη και με την αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης στους χρήστες. Σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί το πρόβλημα αυτό, το Instagram κυκλοφόρησε τη δυνατότητα απόκρυψης/ιδιωτικοποίησης των likes σε αναρτήσεις. Η κίνηση έχει διχάσει το διαδίκτυο, με ορισμένους χρήστες να εκτιμούν αυτήν τη νέα προσέγγιση και άλλους να τη βρίσκουν ριψοκίνδυνη. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, παρόλα αυτά σου έχω εδώ μερικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη, εάν σκέφτεσαι μια ζωή χωρίς likes στο Instagram.


Aν λοιπόν αποφασίσεις να κρύψεις τα Likes, σκέψου τα παρακάτω:


  1. Η δημιουργικότητα σου μπορεί να ανθίσει και μαζί της να φέρει περισσότερη πρωτοτυπία και μοναδικότητα.

  2. Ίσως σταματήσεις να δίνεις σημασία στο πόσα likes έχει μια δημοσίευση και να ασχοληθείς πιο δυναμικά με την ουσία της δημοσίευσης. Ναι στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα αλλά να υπάρχει και συνέπεια! Με άλλα λόγια να ανεβάζεις συχνά.

  3. Αν κρύψουν όλοι τα Likes, τότε ίσως το Instagram να γίνει λιγότερο ανταγωνιστικό κι έτσι να βελτιώσει την ποιότητα και την ασφάλεια της πλατφόρμας. (Χμμ.. μεγάλη κουβέντα)

  4. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε ενδεχομένως να ευνοήσει μικρότερες επιχειρήσεις που μπορεί να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πολλά likes.

Από την άλλη...

Οι συνεργασίες και οι συμφωνίες των επωνυμιών μπορεί να επηρεαστούν.


Συχνά, οι εταιρείες αποφασίζουν με ποιον θέλουν να συνεργαστούν με βάση τον αριθμό των likes που λαμβάνει μια επιχείρηση ή ένας influencer.


Παρόλο που υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που εξετάζονται για μια τέτοια συνεργασία, ο αριθμός ακολούθων, αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων, προβολές των stories κ.λπ. – τα likes ανά ανάρτηση είναι κάτι που κάνει την μεγάλη διαφορά!


Ωστόσο, παρόλο που τα "μου αρέσει" δεν θα είναι ορατά από το κοινό, τα δεδομένα θα εξακολουθούν να μετρούνται και θα μπορούν να σταλούν σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για αυτούς τους αριθμούς.

Ίσως, απλά, να πρέπει να σταματήσεις να βλέπεις τις μετρήσεις των likes ως τις κύριες και σημαντικές μετρήσεις σε μια καμπάνια.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η απόκρυψη των likes δεν είναι παρά μια αφορμή για το Instagram να υποκινήσει τις επιχειρήσεις να μην επενδύουν τα χρήματά τους στους influencers για διαφημίσεις, αλλά στην ίδια την πλατφόρμα και όλο αυτό να μην έχει καμία σχέση με την ψυχική υγεία και τη δημιουργικότητα.

Επίσης ακούγεται ότι η εποχή που το Instagram ήταν μια πλατφόρμα για ειλικρινή και αυθεντικά στιγμιότυπα έχει παρέλθει εδώ και καιρό.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για το αν η απόκρυψη των likes είναι η σωστή κίνηση για την επιχείρησή σου. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι περισσότεροι διαλέγουν να διατηρήσουν τις προτιμήσεις τους ορατές προς το παρόν. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να νιώσουν όλοι άνετα και να απαλλάξουν τον εαυτό τους από τα likes του Instagram.


Αν δεν έχεις καταλήξει ποια κατεύθυνση να πάρεις, κάνε το πείραμα!

Απενεργοποίησε τα likes από το λογαριασμό σου για μια εβδομάδα και κράτα σημειώσεις. Αν παρατηρείς κάποια αλλαγή στην αφοσίωση του κοινού σου και τη δημιουργικότητά σου, τότε έχεις μια πληροφορία που μπορείς στην πορεία να εκμεταλλευτείς ανάλογα.

Ένας ακόμη τρόπος για να μάθεις πως αισθάνεται το κοινό σου για την απόκρυψη των likes είναι, πολύ απλά, να το ρωτήσεις!


Είναι στο χέρι σου να βρεις τη σωστή λύση για τη δική σου επιχείρηση.


Αν παρόλα αυτά δεν είσαι σίγουρος και θέλεις βοήθεια για την όλη σου παρουσία στο διαδίκτυο, η λύση ονομάζεται Συμβουλευτική.


Πως σου φάνηκε το άρθρο που διάβασες; Μπορείς να μου στείλεις την άποψη σου σε email: hello@efikalogirou.com


Για να μη χάσεις παρόμοια άρθρα...

Γίνε μέλος της κοινότητάς μας


Κάνε εγγραφή με δύο κλικ. Ιδέες, νέα άρθρα με οδηγίες, special events, και συμβουλές θα προσγειωθούν στο email σου. Αλλιώς θα χαθούμε!




bottom of page