top of page
 • Εικόνα συγγραφέαEfi Kalogirou

Ρυθμίσεις Gmail!

Έχουμε πει πόσο απαραίτητο είναι στις μέρες μας το email.

Φτιάξαμε ήδη ένα λογαριασμό Gmail.

Τώρα που έχεις λογαριασμό Gmail, τι θα έλεγες να μάθεις μερικά έξυπνα κολπάκια που μπορούν να σε βοηθήσουν στη σωστή και πιο εύκολη χρήση του;

Πάμε, λοιπόν, να δούμε κάποιες από τις πιο χρήσιμες ρυθμίσεις του Gmail.

 

Πηγαίνοντας στην αρχική σελίδα του Gmail σου, πάνω δεξιά, βλέπεις ένα σύμβολο που μοιάζει με γρανάζι. Αυτό το κουμπί είναι οι ρυθμίσεις.

Κλικάροντας πάνω στο γρανάζι, θα εμφανιστεί στα δεξιά ένα παράθυρο με διάφορες κατηγορίες, όπως πυκνότητα, θέμα, τύπος εισερχομένων, πλαίσιο ανάγνωσης και προβολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε νήματα.


Κάτω από την κάθε κατηγορία έχει μερικές επιλογές. Αρχικά όλες αυτές οι κατηγορίες έχουν ήδη προεπιλεγμένες επιλογές από τη δημιουργία του Gmail. Όμως, ίσως δεν σε εξυπηρετούν, οπότε ώρα να τις αλλάξεις και να επιλέξεις αυτές που θα σε εξυπηρετήσουν καλύτερα.

 • Για παράδειγμα, στην κατηγορία «θέμα» εμφανίζονται όλες οι εικόνες που υπάρχουν στη συλλογή του Gmail και προτείνονται για επιλογή φόντου στο email μας. Έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις κάποια από αυτές ή να ανεβάσεις κάποια δική σου εικόνα.

 • Στην κατηγορία «τύπος εισερχομένων» εμφανίζεται ο τρόπος που θα εμφανίζονται τα email σου. Για παράδειγμα, ποια θέλεις να εμφανίζονται πρώτα? Τα σημαντικά, όσα δεν έχουν αναγνωστεί ακόμα ή αυτά με αστεράκι? Ανάλογα την επιλογή σου, επέλεξε το σωστό κλικ.


Πατώντας το κουμπί «Δείτε όλες τις ρυθμίσεις» (που βρίσκεται πάνω από τις κατηγορίες), θα εμφανιστούν μια σειρά πιο προχωρημένων επιλογών.


Στα «Γενικά» εμφανίζονται τα κυριότερα θέματα, όπως «Γλώσσα εμφάνισης του Gmail», «αναίρεση αποστολής», κλπ.

 • Η αρχική ρύθμιση γλώσσας του Gmail είναι στα αγγλικά. Αν επιθυμείς, όμως, την ελληνική, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να την επιλέξεις ως επιθυμητή.

 • Επίσης, καλό είναι να μεγαλώσεις την περίοδο ακύρωσης αποστολής από 5 δευτερόλεπτα σε περισσότερα, έτσι ώστε να έχεις το περιθώριο ακύρωσης, σε περίπτωση που μετανιώσεις για κάποια σου κίνηση.

 • Σε αυτό το μενού μπορείς επίσης, να βρεις πολύ χρήσιμες επιλογές, όπως για γραμματικό και ορθογραφικό έλεγχο, αυτόματη διόρθωση, προσθήκη εικόνας, υπογραφής και πολλά άλλα ακόμα.

 • Η προσθήκη εικόνας προφίλ είναι κάτι που καλό είναι να ενημερωθεί, γιατί είναι η εικόνα που θα βλέπει ο παραλήπτης.

Μια άλλη ρύθμιση που βρίσκεται στη σειρά λίγο μετά τα «γενικά», είναι τα «Εισερχόμενα».

 • Εδώ βλέπεις αυτόματα κατηγοριοποιημένα τα email σου σε κύρια, κοινωνικά και προσφορές, όπως τα κατατάσσει αυτόματα η μηχανή αναζήτησης της Google. Με τον ίδιο τρόπο φιλτράρονται τα ανεπιθύμητα, δηλαδή email που θεωρεί η Google ως μη χρήσιμα ή επικίνδυνα.

 • Μέσα από τις ρυθμίσεις μπορείς εσύ να ορίσεις και να επιλέξεις πού θα πηγαίνουν τα email που θα εισέρχονται στο λογαριασμό σου.

 • Αν κάποιο email βρίσκεται στο λάθος σημείο, το επιλέγεις και το σέρνεις στο σωστό σημείο για εσένα.

Από τη ρύθμιση «Λογαριασμοί» μπορείς αν θέλεις:

 • να μεταφέρεις τις επαφές σου από ένα άλλο email στο Gmail, ανεξάρτητα αν είναι outlook, hotmail, yahoo κλπ, επιλέγοντας «Εισαγωγή μηνυμάτων και επαφών».

 • να επιλέξεις το Gmail για αποστολή από άλλες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου («Αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων»)

 • να επιλέξεις τον «Έλεγχο αλληλογραφίας από άλλους λογαριασμούς», έτσι ώστε να βλέπεις όλα τα μηνύματά σου στο Gmail.


Πατώντας πάνω στην εικόνα του προφίλ σου (ή στα αρχικά σου, αν δεν έχεις προσθέσει εικόνα προφίλ) εμφανίζονται διάφορες επιλογές, όπως αποσύνδεση, διαχείριση λογαριασμού αλλά και όλοι οι λογαριασμοί που είναι συνδεδεμένοι με το συγκεκριμένο λογαριασμό σου στο Gmail.

Όποια αλλαγή/επιλογή και αν κάνεις στις ρυθμίσεις του Gmail σου, θυμάσαι να την αποθηκεύσεις, πατώντας το κουμπάκι που βρίσκεται μέσα στο κυκλάκι της εικόνας προφίλ σου.

Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες από τις ρυθμίσεις. Καθώς θα εξοικειώνεσαι με τη χρήση του Gmail, θα καταλάβεις ποιες από αυτές είναι χρήσιμες για εσένα και ποιες όχι.


Αυτό που είναι, όμως, απαραίτητο να γνωρίζεις είναι το πώς να στέλνουμε ένα email σωστά.

 • Για να στείλεις ένα email πρέπει να πατήσεις το κουμπί «Σύνταξη» και να σου εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο.

 • Στη θέση «προς» θα πρέπει να βάλεις τη διεύθυνση του ατόμου (ή και των ατόμων) που θέλεις να στείλεις το μήνυμα και στη θέση «θέμα» να γράψεις το θέμα που αφορά το email που στέλνεις.

 • Από κάτω, στον κενό χώρο, θα γράψεις το κείμενο που θέλεις να στείλεις.

 • Μπορείς, επίσης, να επισυνάψεις αρχεία κάθε τύπου σε αυτό το σημείο, απλά κλικάροντας στο σύμβολο του συνδετήρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος.

 • Η γραμμή με τα σύμβολα δίπλα από το κουμπί «αποστολή» σου δείχνει τα βασικά εργαλεία για να αλλάξεις τις ρυθμίσεις της σύνταξης του email σου (πχ γραμματοσειρά, το στυλ των γραμμάτων, πλάγια ή έντονη γραφή, εισαγωγή στοιχείων μέσα από το drive, προσθήκη υπογραφής, κλπ.)

 • Με το κουμπί «Αποστολή» έχεις δύο επιλογές: να στείλεις άμεσα το email σου ή να προγραμματίσεις το πότε θα ήθελες να σταλεί, επιλέγοντας τον «προγραμματισμό αποστολής» και ορίζοντας το πότε είναι η ιδανική στιγμή για σένα (θα βρεις τον «προγραμματισμό αποστολής», αν πατήσεις το μικρό τριγωνάκι που βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο με την «αποστολή»).

 • Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν στείλεις το email που ξεκινήσες να γράφεις, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς θα το βρεις πολύ εύκολα στα Πρόχειρα. Από κει μπορείς να το επεξεργαστείς, όπως επιθυμείς.

Αυτές είναι οι πιο βασικές ρυθμίσεις και επιλογές που πρέπει να ξέρεις για το Gmail, ώστε να το κάνεις όσο πιο εύχρηστο γίνεται για σένα.


Σου φάνηκαν δύσκολα; Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.
Γίνε μέλος της κοινότητάς μας


Κάνε εγγραφή με δύο κλικ. Ιδέες, νέα άρθρα με οδηγίες, special events, και συμβουλές θα προσγειωθούν στο email σου. Αλλιώς θα χαθούμε!bottom of page